Kuchnia Cabo Verde: feijoada

Fejoada.

Pora obiadowa na Wyspach Zielonego Przylądka się zbliża, zatem czas zasiąść do stołu. Dziś szef kuchni poleca feijoadę czyli miksturę fasoli, ziemniaków, dyni i kapusty. Serwowana z ryżem. Smacznego!

A oto przepis na spolszczoną, wegańską wersję:

Składniki:

300 g fasoli
250 g kapusty
250 g marchewki
200 g ziemniaków
250 g pomidorów
2 cebule
olej
sól i pieprz
ryż

Sposób przygotowania:

1. Fasolę i ryż przygotowujemy osobno. Marchewkę, ziemniaki, kapustę, pomidory i cebulkę obierany i kroimy w kosteczkę.

2. Na głęboką patelnię wrzucamy cebulkę i ja podsmażamy. Dodajemy następnie marchewkę, po 5 minutach dorzucamy ziemniaki, a następnie kapustę. Dusimy.

3. Gdy składniki są już miękkie dodajemy pomidory i wcześniej ugotowaną fasolę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ryżem.

Smacznego!

Reklamy